lauantai 20. maaliskuuta 2010

Mätsärissä

Käväistiin tänään LAU:n järkkäämässä mätsärissä agility-hallilla. Onneksi mentiin ajoissa!
Herralla meni "hetki" tuohon rauhoittumiseen tapahtumapaikalla... Ensimmäiset 10minuuttia menivät venkoillessa jokaiseen ilmansuuntaan ja vinkuessa..
Sitten kun Oki hieman rauhoittui, laittoin puolikuristavan pannan tälle (juu, eli ainakin aluksi mennään puolikurkkaavalla pannalla näytelmissä - ehkä myöhemmin sitten otetaan ketjupanta kuvioihin).. Jätkä ei sitten hirveästi tykännyt tyhmästä pannasta, kun vetäminen ei tuntunutkaan kivalta ja veti pienet kiukkuilut pannalle ja hihnalle :D
Rauhoittui kuitenkin pian :)

Mites sitten itse misseily menikään?


Seisominen

Itseasiassa olen hyvin tyytyväinen poitsuun!
Ensimmäisessä kehässä seisominen ok, pariin kertaan piti laittaa uudelleen "asemiin", mutta mitäs tuosta.
Toisessa kehässä jätkä ylitti meikäläisen odotukset seisomalla kauniisti vaikka kehässä olikin melko tiivis tunnelma. Edessä oleva koira ei juurikaan kiinnostanut - namit voittivat tällä kertaa :)
Uudelleen piti asentoa kuitenkin hakea muutamaan kertaan, kun Oki ei olisi malttanut odottaa palkkaa vaan alkoi tarjoamaan istumista..

Hipelöinti & luoksepäästävyys

Yllättäen Oki taas hyppäsi, kun tuomari tuli kohti. Nyt tosin vain kerran!
Tuomari sanoi, että "koira on hyvin varusteltu sekä edestä että takaa" ja että tällaista ronklaamista on selkeästi harjoiteltu.
Eli hyvin antoi katsoa hampaat ja kokeilla kivekset.

-jatkossa minun pitää olla tarpeeksi hereillä, jotta pystyn estämään sen ensimmäisenkin pompun!


Ravaaminen

Ensimmäisessä kehässä Oki koetti hieman etsiskellä miestä kehän laidalta (voi olla, että näki miehen jossain välissä), mutta kyllä tämä sitten loppujen lopuksi meni ihan kivasti.
Toisessa kehässä tuomari ei juoksuttanut lainkaan vaan valitsi jatkoon menijät seisomisen perusteella.

-Pitää Lappeenrannan näyttelyssä tehdä niin, että mies häipyy kauemmas jo hetki ennen kehän alkua että koira ei sitten kehässä ala tätä etsiä.. Samoin pitää käskeä tuttuja pysymään loitommalla taikka koiran esiintymisestä ei tule kyllä mitään.

Sijoitus

pennut, PUN - ei sij.

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Katastrofitreenit

En ole muutamaan viikkoon taas ehtinyt/muistanut/jaksanut kirjoittaa.
Pitäisi jatkossa yrittää muistaa kirjoitella aina heti treenien jälkeen...

Tässä parin viikon aikana ollaan treenailtu mm. maahanmenoa liikkeestä, liikkeestä seisomista, maassa paikallaoloa, perusasentoa, luoksetuloa..
Luoksetulo on ainut liike, jossa uskallan pitää koiran treeneissä kytkemättömänä, koska tuossa Oki odottelee innokkaasti "sivulle"-käskyä ja ei pahemmin vilkuile muita koiria.
Maassa paikallaan oleminen taas on vähän niin ja näin... Varmaankin kylmähkö alusta (hallissa ei ole lämmitystä ja pohja on soraa tms.) vaikuttaa siihen, että jätkä ei oikein malttaisi olla. En sitten ole yhteistreeneissä edes vaatinut mitään viittä sekuntia pidempiä suorituksia, kotona tuo malttaa makoilla muutamia minuutteja, jos emäntä on näkösällä.

Lähinnä ollaan päivittäisissä koulutustuokioissa keskitytty nyt näyttelyseisonnan harjoitteluun, koska Lappeenrannan pääsiäisnäyttely on ihan muutaman viikon päästä.
Seisominen alkaa sujua jo varsin mallikkaasti. Emäntä vain ei osaa päättää annanko koiran seisoa vapaasti (seisominen ei ehkä niin näyttävä) vai asettelenko/seisotanko (tässä en taas ole niin varma, että malttaako koira pysytellä paikoillaan häiriön alla, kun itse olen polvillanu/kyykyssä - Oki siis pysyy paremmin paikoillaan, jos minä seison).

Eilisistä treeneistä... Noh, otsikosta voikin päätellä, että eivät ihan nappiin menneet. Jo ennen treeneihin menoa koira tuntui olevan melko "hallitsematon", joten en mitään ihmeellistä suoritusta edes odottanut, mutta kyllä tämä silti alitti odotukset.
Edes perusasento ei meinannut onnistua (koetti istua eteen jne).

Luoksepäästävyys

Oki oli niin kierroksilla, että ohjaaja tuli vain kättelemään minut eikä huomioinut koiraa ollenkaan.
Herra malttoi tönöttää nätisti vieressä tuon pari sekuntia ja sehän riitti.

Luoksetulo

-olisin kyllä tehnyt tämän siten, että olisin irrottanut hihnan, mutta aina kun käskin koiran perusasentoon ja koetin ottaa hihnan pois, Oki koetti säntäillä ties minne.
Tein sitten niin, että koira perusasentoon -> paikka -> pudotin hihnan + lähdin kävelemään -> "sivulle"-käsky ja kehuja + namppaa koiralle.
Luoksetulossa oli ainakin tarpeeksi vauhtia, jos ei muuta!

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä

Voivoivoi.. En edes lähtenyt kokeilemaan tätä "vaikeamman kautta", koska jätkä oli niin kierroksilla, vaan ihan käsiohjauksella koira alas ja heti palkka. Ei ohi kävelyjä tms.

Kontaktiharjoitus

Käveltiin kenttää ympäri muiden koirakoiden kanssa ja koetettiin pitää kontakti yllä.
Herralla on ilmeisesti sen verran "kevättä rinnassa", että (ei-juoksuiset) nartut kiinnostivat enemmän kuin mamman namit...
Kyllä poika malttoi kuitenkin tapittaa minua puolet ajasta...

Jospa seuraavalla kerralla sujuisi huomattavasti paremmin! ;p

sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Tokoilua

Miten pääpiirteittäin treeneissä meni?

PALJON paremmin kuin viimeksi. Olen todella tyytyväinen. Varsinkin luoksetulo onnistui hienosti!
Hieman herra häsläsi ja koetti mennä muiden koirien luo silloin tällöin, mutta pääpiirteittän meni hyvin vaikka tehtiin paljon juttuja joita Oki ei osaa kovin hyvin :)

Mitä tehtiin?

Luoksepäästävyys.
Kouluttaja tuli moikkaamaan koiran.

Miten meni?

Tällä kertaa Oki hyppäsi vain kerran vasten ja sen jälkeen vain seisoskeli ja lähinnä katseli muualle! Eli ollaan edistytty todella paljon :)

Mitä tehtiin?

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä

Miten meni?

Heikommin meni kuin kotosalla (kuten arvata saattaa), mutta kyllä se jotenkin onnistui.
Oki koettaa käsipalkkauksella aavistella (eli nousee hieman ennen palkan saamista) ja tähän pitää kiinnittää huomiota. Tosin en tässä liikkeessä käytä kotona käsipalkkaa vaan naksuttimen kanssa harjoitellaan ja meillä naksu on toiminut hyvin.
Vielä kuitenkaan en voi itse jatkaa kävelyä kuin muutaman askeleen, jonka jälkeen palaan palkkaamaan koiran eli liike ei ole lähellekään valmis.

Mitä tehtiin?

Seisominen seuraamisen yhteydessä

Miten meni?

No jaa.. Tätä ei olla harjoiteltu kotona juurikaan ja en vielä tiedä mikä olisi paras tapa harjoitella.
Tänään kuitenkin huomasin, että "pysy" ei taida olla paras mahdollinen käsky meikäläisen suuhun. Taidan vaihtaa käskyn "sto":ksi ("stop" tuntuu liian vaikealta sanalta, koska se loppuu p-kirjaimeen). Eihän se mene sekaisin "istu" kanssa? Ei kai?
Eli tätä pitää harjoitella ensi sunnuntaiksi.

Mitä tehtiin?

Luoksetulo

Miten meni?

Todella hyvin! Olen koiraan erittäin tyytyväinen!
Tämä on tällä hetkellä ainut liike, jossa uskallan päästää koiran irti hallilla.
Oki pysyi hienosti paikallaan, mutta toisella kerralla en antanut lainkaan käsimerkkiä, joten koira ei ollut varma saako tulla -> nousi seisomaan -> toinen suullinen käsky -> koira tuli luokse.
Saatiin kehuja vauhdikkaasta luoksetulosta! :)

Mitä tehtiin?

Paikalla makaaminen.

Miten meni?

Tässä en koiraa uskaltanut päästää irti, sen verran heikkoa maassa pysyminen on tällä meidän sankarilla.
Eli käskin vain koiran maahan ja vapautin hetken päästä.
Pitää kotona harjoitella paikkamakuuta siten, että käsken koiran maahan -> liikun pois -> odotan -> kävelen sivulle (Oki meinaa nykyään nousta ylös heti, kun kävelen kohti) -> palkkaan -> koira istumaan -> palkkaus -> vapautus.

sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Häsläystä, jota kai tokoiluksi pitäisi kutsua

Miten pääpiirteittäin treeneissä meni?

Herralla oli tänään taas vähän turhan paljon virtaa. Ilmeisesti miellyttävämmällä lämpötilalla (vain -5 astetta pakkasta) ja vaatteettomuudella oli jotain tekemistä näiden energiapurkausten kanssa.
Kaikki koirat olisivat olleet maailman ihanimpia ja jos mamma antoi hetkeksi vapautuskäskyn, niin sehän tarkoitti aivan selvästi sitä, että sai ampaista kuin raketti lähintä koiraa kohti.
Hieman omistajaa hävetti jatkuva vasten hyppiminen ja aluksi perusasentokaan ei ottanut onnistuakseen, mutta loppua kohti Oki taas rauhoittui.
Tänään koirakot jaettiin "muuten vaan treenaaviin" ja kisaamaan tähtääviin. Oltiin siinä jälkimmäisessä.

Mitä tehtiin?

Luoksepäästävyys.
Kouluttaja tuli moikkaamaan koiran.

Miten meni?

Okille tyypilliseen tapaan. Eli ei kovin hyvin.
On herra onneksi jo hieman rauhoittumaan päin, mutta tämä on ihan rakastunut kaikkiin ihmisiin ja hirveä pomppiminen päällä, kun joku tulee tervehtimään koiran.

Mitä tehtiin?

Seuraaminen.
Pari kertaa edestakaisin seuraamista sekä kerran käveltiin ympyrä.

Miten meni?

Saatiin kehuja tarpeeksi tiiviistä seuraamisesta.
Kysyin myös, että miten saisin koiran pitämään kontaktin myös palkkaamisen jälkeen ja kouluttaja ehdotti pehmeämpiä/pienempiä namupaloja. Lisäksi hän sanoi, että Oki on vielä nuori (10kk), joten ei välttämättä kannata seurauttaa pidempään vaan tehdä lyhyitä suoria pätkiä.

Mitä tehtiin?

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä.

Miten meni?

Tätähän me ei oltu vielä edes kotona harjoiteltu lainkaan, joten lähdettiin ihan alkeista.
Eli perusasento -> pari askelta -> "maahan" + käsiohjaus.
Vielä ei mitenkään erinomaisesti mennyt, mutta eiköhän se siitä pikkuhiljaa. Tätä harjoitellaankin sitten ensi viikolla kotona :)

Kouluttaja muuten sanoi, että pitää nyt kiinnittää erityistä huomiota perusasentoon, Oki tulee joskus vinoon.

Mitä tehtiin?

Seisominen (seuraamisen yhteydessä).

Miten meni?

Muut siis ottivat tuota seuraamisen yhteydessä, mutta me harjoiteltiin pelkkää seisomista, koska siinä on vielä paljon parannettavaa ja koira ei ole ihan täysin vielä hoksannut sitä. Eikä ihme, sillä vasta tämän viikon keskiviikkona harjoiteltiin sitä.
Oki pysähtyy todella hitaasti, eli ottaa käskyn jälkeen vielä 2-5 askelta eteenpäin. Tätäkin siis pitää harjoitella tulevalla viikolla.

Mitä tehtiin?

Paikalla makaaminen.

Miten meni?

Ihan aluksi Oki ei olisi malttanut jäädä makoilemaan, mutta otettiin uusiksi pari kertaa ja sitten alkoi onnistua.
Oki oli hihnassa, koska en luottanut siihen, ettei tuo karkaisi toisten luo. Kävin n. 10 sekunnin välein palkkaamassa ja Oki meinasi välillä nousta istumaan siinä vaiheessa, kun olin tulossa luo.
Eli on harjoiteltava sitä, että Oki pysyy maassa kun kävelen kohti.

sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Tokoilua tauon jälkeen

Eli nyt käytiin yhteistreeneissä pitkästä aikaa. Viimeksi ollaan käyty treenailemassa muiden koirien seassa marraskuun alussa (vai oliko se lokakuun lopussa?), joten hieman jännitti että miten menee... Ja tietysti lisäjännitystä toi myös aloitteleviin tokoilijoihin siirtyminen.
Turhaan jännittelin! :)

Mitä tehtiin?

Kontaktiharjoitus + lämmittely.

Kuljettiin koiran kanssa pitkin hallia pitäen samanaikaisesti kontakti yllä ja väisteltiin samalla muita koirakoita.

Miten meni?

Yllätyin miten hyvin Oki tapitti minua nappisilmillään. Pariin kertaan kontakti katkesi, mutta olin silti tyytyväinen suoritukseen. Ihan kuin oltaisiin enemmänkin treenailtu tätä :D

Mitä tehtiin?

Maahanmenoa.
Eli koiran ei tarvinnut olla vierellä tms, kunhan meni maahan jossain.

Miten meni?

Hyvin villapaidasta huolimatta (joskus koira ei vaatteet päällä tahdo tehdä liikkeitä tai "huijaa" jättämällä kyynärät ilmaan). Oki osaa tämän.

Mitä tehtiin?

Sivulle/eteentuloharjoitus.
Eli osa opetti eteentuloa ja osa sivulletuloa, riippuen siitä mitä aikoo tokossa käyttää myöhemmin.
Itse olen opettanut Okin tulemaan suoraan perusasentoon.

Miten meni?

Yhtä hyvin kuin kotonakin. Harjoitellaan tätä sisällä päivittäin.
Nykyään koira tulee aina vain harvemmin vinoon perusasentoon, mutta parantamisen varaa on.

Mitä tehtiin?

Ohitusharjoitus.
Koirakot ringissä ja yksitellen pujoteltiin toistemme ohi.

Miten meni?

Tässä oli hieman ongelmaa, kuitenkin meni paremmin kuin "lenkkiolosuhteissa".

Muuta:

Jäi todella hyvät fiilikset ja koirakin teki innoissaan mitä mamma keksi pyytää.
Tällä tavalla oli hyvä aloittaa pitkästä aikaa! Parikymmentä minuuttia hujahti kuin huomaamatta :)

Menneitä mätsäreitä

Mitä tehtiin?

Mätsäri parkkihallissa 8.11.2009

Miten meni?

Paljoa tämän huonommin ei voisi mennä! Jos tämän huonommin joskus menee, niin Oki luultavasti haukkaa tuomaria tai vääntää kehään haisevan vastalauseen...
Eli tästä ei suuntana ole kuin ylöspäin!

Ravaaminen:

Melko järkyttävää... Hirveä hyppiminen ja pomppiminen päällä + kontaktista ei tietoakaan.
Sinisten kehässä Oki haistoi naapurikehän palkinnot ja se oli sitten siinä.. Koira piti loppujen lopuksi kantaa pois kehästä...

Hampaiden näyttäminen ja muu hipelöinti:

Hampaiden katsominen ei onnistunut ollenkaan. Oki oli kierroksilla nameista ja tuomariakin olisi ollut kiva vähän pussailla.

Seisominen:

Onnistui ja ei. Parikehässä tuo vielä malttoi seisoa, mutta sinisten kehässä eivät emännän namit kiinnostaneet enää pätkän vertaa, kun viereisessä kehässä olisi ilmeisesti ollut paljon parempia herkkuja :D

Muuta?

Tästä kerrasta viisastuneena ostin Okille puolikuristavan pannan näyttelypantahihnan sijasta, koiraa uskaltaa tarvittaessa hieman vetää eikä tarvitse pelätä että hirttää koiran.

Jatkossa otan namit käyttöön vasta, kun tuomari on käynyt katsomassa koiraa jos silloinkaan. Oki pysyy silloin vähemmillä kierroksilla.

Tulos?

SIN - ei sij.

...

Mitä tehtiin?

Mätsäri agilityhallilla 5.12.2009

Miten meni?

Huomattavasti paremmin kuin viimeksi!

Ravaaminen:

Oki olisi aluksi halunnut mieluummin pomppia, mutta tuomarin sanoin: "no löytyihän sieltä sitä kaunista ravia loppujen lopuksi".

Hampaiden näyttäminen ja muu hipelöinti:

Aluksi Oki olisi taas tahtonut pomppia tuomaria päin, mutta uusi panta auttaa pitämään koiran maassa. Pitää vain itse tajuta ennakoida tilannetta, ettei koira saa tilaisuutta hypätä.

Seisominen:

Suht hyvin seisoi. Loppua kohti ei tainnut enää jaksaa keskittyä ja istuminen olisi kiinnostanut enemmän.

Tulos?

PUN - ei sij.

...

Mitä tehtiin?

Mätsäri parkkihallissa 6.1.2010

Miten meni?

Koskaan ei ole mennyt paremmin! Olen todella tyytyväinen Okin käytökseen! Ehkä koira on pikkuhiljaa aikuistumassa?

Ravaaminen:

Pääasiassa Oki ravasi hienosti ja taisi hypätäkin vain pari kertaa. Edistystä on siis tapahtunut!

Hampaiden näyttäminen ja muu hipelöinti:

Koira seisoi kiltisti paikoillaan ja antoi katsoa suuhunkin takahampaita myöten ilman peruuttelua tai muuta "kapinointia".

Seisominen

Parikehässä seisominen oli todella hyvää. Toki asentoa voisi hieman korjata, mutta koira malttoi olla paikoillaan eikä koettanut istua :)

Punaisten kehässä olikin sitten vähän tiiviimpi tunnelma (kehä oli melko pieni/koiria oli melko paljon) ja Oki ei jaksanut enää keskittyä herkkuihin vaan takana oleva labbis oli moninverroin mielenkiintoisempi kuin mamman namit.

Tulos?

PUN - ei sij.

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Nyt oli sitten se viimeinen pentutoko

Eli tänään viimeistä kertaa pentutokossa. Koulutukset jäävät joulutauolle.

Mitä tehtiin?

Luoksepäästävyys harjoitus. Ohjaaja käveli koiran luo, silitteli tätä jne.

Miten meni?

Oki on niin mahdoton hösö vieraitten ihmisten kanssa (kaikkia pitäisi moikkailla ja tietenkin pomppien...), joten ohjaaja käveli muutamaan kertaan koiran ohi kiinnittämättä tähän mitään huomiota ja samalla itse hain kontaktia Okiin.
Noin neljännen kerran jälkeen minä kiinnostin vierasta ihmistä enemmän ja Oki malttoi olla pomppimatta.

Mitä tehtiin?

Kontaktin pito-harjoitus.
Koulutusohjaaja koetti häiritä koiran keskittymistä (huutelemalla ja läpsyttelemällä käsiä parin metrin päässä) ja samalla koetettiin pitää koiran huomio itsessä.

Miten meni?

Hienosti meni, namit olivat paljon mielenkiintoisempia kuin joku ihmetyyppi ;D

Mitä tehtiin?

Ohitusharjoitus pujottelemalla. Koirakot ringissä.

Miten meni?

Hyvin! Kontakti pysyi hienosti, Oki seurasi kivasti ja vain kerran olisi kiinnostanut lähteä toisen koiran luo (taisin ahnehtia ja pitää liian palkkausvälin?).

Mitä tehtiin?

Istumisen opettelu/harjoittelu

Miten meni?

Hyvin, ei ongelmaa.

Mitä tehtiin?

Maahanmeno

Miten meni?

Oikein kivasti! Sää oli hieman sateinen ja maa oli märkä sekä kylmä. Tästä huolimatta Oki meni innokkaasti maahan ja kyynärätkin painuivat hienosti alas! Ai että olin tyytyväinen!

Mitä tehtiin?

Seisomisen harjoittelu.
Käveltiin eteenpäin, sanottiin käskysana terävästi -> koira "säpsähti" ja jäi seisomaan -> palkka.

Miten meni?

Tjaa. Vähän niin ja näin. Ehkä en vain osannut sanoa käskysanaa oikein (btw, keksin eilen mitä käytän: "pysy") ja Oki oli hieman hämmentynyt ja jäi usein johonkin istumisen ja seisomisen välimaastoon.
Aion kuitenkin kotosalla käyttää naksua tässä ja opettaa tätä tavalla, jota käytimme viime kerralla.

Mitä tehtiin?

Perusasennon harjoittelu.

Miten meni?

Oki oli ryhmästä ainut, joka osasi tämän (tosin käsiohjauksella mennään edelleen).
Nyt pitää vain hinkuttaa tätä ja saada Oki istumaan aina oikeaan kohtaan ennen käsiohjauksen häivyttämistä.

Muuta:

Kaikenkaikkiaan jäi erittäin hyvät fiilikset. Jossain vaiheessa tuntui, että onko tämä Oki ensinkään vai onko joku vaihtanut koiran toiseen, kun ei riekuttu ollenkaan :D